Duygu Sağ bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyen insanların ilk sorusunun hep “Ne yemeliyiz, ne içmeliyiz?” olduğunu söylüyor fakat sormamız gereken ilk soru aslında nasıl hissettiğimiz.
Bağışıklık sistemini bir ordu gibi düşünün. Kurtuluş savaşında askerlerin kazanmalarına sebep olan faktör yiyip içtikleri miydi? Tabii ki hayır; kazanmalarını sağlayan en önemli faktör azimli olmalarıydı.
Bunu da bir örnekle şöyle açıklıyor konuşmacı:
“Plasebo” tıbbi açıdan hiçbir etkisi olmayan bir ilacın sırf hasta ona iyi geleceğini düşündüğü için iyi gelmesi anlamına gelen terimdir.
“Nosebo” ise plasebo teriminin zıttı. Yine içi boş bir ilacın bize zarar vereceğine inandığımızda gerçekten de bize zarar vermesi anlamına geliyor.
Biz iyi düşündüğümüzde yada kötü düşündüğümüzde sinir sistemimiz etkileniyor, hormon salgımız değişiyor ve bu da vücudumuzu etkiliyor.
Stres ya da kaygı duyacağımız bir durumla karşılaştığımızda bağışıklık sistemimiz daha çok çalışmaya başlıyor çünkü vücudun daha çok güce ihtiyacı oluyor fakat bu stres kronikleştiğinde bağışıklık sistemi savaşmayı bırakıyor ve çalışma hızı düşüyor.
Peki bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için neler yapabiliriz? İşte bu noktada kendi ordunuzun komutanı olmalısınız ve ordunuzu sizinle birlikte savaşmaya, güçlenmeye yöneltmelisiniz.
Her insanın bazal bir mutluluk oranı var insan iyi ya da kötü ne yaşarsa yaşasın bu mutluluk oranı artıp azalabilir ama her zaman eski haline geri döner. Bağışıklığımızı güçlendirmek için de bu mutluluk oranımızı hep arttırmamız gerekli. Peki bunun için neler yapabiliriz?
1-Her zaman kendimiz olmak
İnsanın kendini sevmesi, kendini ait hissettiği yerde olması mutlu hissetmesi için de oldukça önemli bir unsur.
2- Meditasyon
Düzenli meditasyon yapan insanlarda gözlemlendiği üzere mikrop ve virüslerle savaşan antikor seviyesi yükseliyor. Stres seviyesi düşüyor ve bununla paralel olarak bağışıklık sistemi de çok daha güçlü bir hale geliyor.
3- Kendimizi şarj etmek
Her gün ihtiyacımız olan şey kendimizi şarj etmek. Bu kimi için kitap okumak olabilir kimi için spor yapmak olabilir önemli olan şarj edip o enerjiyi kazanmak.
4- Şükretmek
Düşündüğümüzde hayatımızda şükredecek çok şeyimiz olduğunun farkına varmak. Başımıza kötü bir şey geldiğinde bile şükredebiliriz çünkü başımıza gelen her şey bizi güçlendiriyor. Şükretmek her zaman pozitife odaklanmamızı sağlıyor.
5- Affetmek
Affetmek aslında kendimizi özgürleştirmek çünkü affetmediğimizde öfke duyuyoruz ve öfkemiz bizde strese neden olan en büyük etken. Bu da bağışıklık sisteminin düşmesine sebep oluyor.
6- İyilik
Bir gülümseme bile iyilik olabilir ve iyilik yaptığımızda sadece karşımızdaki insanı değil kendimizi de mutlu ediyoruz.
7- Sevgi
Bizi aslında bir arada tutan hayatımızdaki sevgi dolu ilişkiler. Bu sebeple sevgi aslında en önemli maddelerden biri.
Hayatımızda ne hissettiğimiz, nasıl davrandığımız aslında sağlığımızı çok büyük ölçüde etkiliyor. Bu yüzden her zaman iyi düşünün iyi olsun. – Helin Karaçoban